DUYURU Web Sitemiz Yayında...

Stres Yönetimine Hazırlık İçin 7 Etkili Adım

Detaylar

Okuma Süresi

3 dakika

Kategori

Blog

Yazar

Rümeysa Demirörs

Stres Yönetimine Hazırlık İçin 7 Etkili Adım

Stres, bir kişinin kendisinin gereksinimleri ile bu gereksinimleri karşılama yeteneği arasında bir denge eksikliği hissettiğinde ortaya çıkan psikolojik, fizyolojik ve davranışsal tepkidir. Kontrol edilemediğinde de zaman içinde sağlığın bozulmasına yol açar.

Tarihsel olarak stres arkadaşımız olmuştur denebilir. Ama günümüzdeki etkilerine baktığımız zaman stresin negatif etkilerinin bizi sarmaladığını görmekteyiz. Bizi tehlikeye karşı uyaran bir savunma mekanizması olarak hareket ettiği zaman faydalıdır; bize ne zaman koşacağımızı söyleyen doğal bir tepki de olabilir. Ancak önüne geçilemeyen ve panik ile birleşen bir stres etkisi, kişiyi ölüme bile sürükleyebilecek kadar tehlikeli olabilir.

Bir stres reaksiyonunun vücudumuz üzerinde tekrarlanan etkisinin uzun süreli psikolojik ve fiziksel sağlık sorunlarına yol açtığı kanıtlanmıştır; Bunlar kardiyovasküler hastalık, diyabet, anksiyete ve depresyon olarak belirtilebilir. Stres yönetimi tekniklerini tartışmadan önce çeşitli faktörlerin göz önünde bulundurulması gerekir. Aşağıdaki 7 ipucu, bir stres yönetim planı olan insanları desteklemek adına Amerikan Psikoloji Derneği tarafından desteklenmiş ve kanıtlanmış önerilerdir.

1. Stresinizi Anlayın

Nasıl bir stres altındasınız? Herkes için farklı stres çeşidi olabileceğini bilmekteyiz. Stresin size nasıl göründüğünü anlayarak, daha iyi hazırlanabilir ve gerektiğinde stres yönetimi araçlarınızı kullanabilirsiniz.

2. Stres Kaynaklarınızı Belirleyin

Strese neden olan olay ya da durumlar sizce neler? Herkes, kendi yaşadığı ortamı en iyi bilendir ve aile içinde kendisini strese sürükleyen faktörleri analiz etmek, ilk adımlardan biri olacaktır. Bir iş, aile, değişim ya da başka bir potansiyel stres tetikleyicisi olabilir. Kaynakları tarafsız göz ile değerlendirin ve belirleyin.

3. Stres Sinyallerini Tanımayı Öğrenin

Hepimiz strese farklı tepkiler veririz, bu nedenle bireysel stres belirtilerinizi bilmeniz gerekir. Stres yaşadığınız zaman bunu nasıl belli edersiniz? Düşük tolerans, baş ağrısı, karın ağrısı veya yukarıdaki stres semptomlarının bir kombinasyonu şekilde yaşam kaliteniz mi düşüyor? O zaman bu sinyalleri “ben böyleyim” demeden, fark edin.

4. Stres Stratejilerinizi Bulun

Sakin olma taktiği nedir? Bu yıllar içinde öğrenilen davranışlar olarak tanımlanabilir. Ancak en önemlisi düşüncelerimizi ve bakış açımızı düzene koymaktır. Örneğin, bazı insanlar alkolle kendi kendine ilaç vererek veya aşırı yemek yiyerek stresle başa çıkabildiklerini zanneder. Fakat bu tür eğilimler, yeni stres faktörlerinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Önce okuduğunuz, yediğiniz, izlediğiniz, söylediğiniz her detaya önem verin.

5. Sağlıklı Stres Yönetimi Stratejilerini Uygulayın

Sağlıklı bir kontrol mekanizması ile tanışabilmek için zorluklarla başa çıkmanın gereğini hatırlamak gerekir. Örneğin, şimdi aşırı yemek yiyorsanız, meditasyon uygulayabilir veya durumunuz hakkında konuşmak için bir arkadaşınızı aramaya karar verebilirsiniz. Amerikan Psikoloji Derneği, tek seferde bir davranışı değiştirmenin olumlu değişim yaratmak için en etkili yöntem olduğunu ileri sürüyor.

6. Öz Bakımı Öncelik Haline Getirin

Kendimize zaman ayırdığımızda, mutluluğumuzun arttığını fark ederiz. Başlangıçta kendinize zaman ayırmak ve kendinize öncelik vermek, bencil bir seçim gibi görünebilir, ancak bunu uçaktaki acil yardım maskesi durumuna benzetebilirsiniz. Başkalarına yardım etmeden önce kendi oksijen maskenizi takmalısınız. Kendinizi iyi hissettiren en basit şeyleri keşfedin.

7. Gerektiğinde Destek Alın

Depresyonda hissediyorsanız, konuşabileceğiniz bir arkadaşınız veya ailenizle iletişime geçin. Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı olan psikolog ile görüşmek en sağlıklı seçenek olacaktır. Tarafsız bir göz, her zaman en iyisidir.