DUYURU Web Sitemiz Yayında...

Bağ Odaklı Oyunlar Nelerdir?

Detaylar

Okuma Süresi

3 dakika

Kategori

Blog

Yazar

Rümeysa Demirörs

Bağ Odaklı Oyunlar Nelerdir?

Bağ Odaklı Oyunların Faydaları Nelerdir?

İnteraktif oyunlardır.

Buradaki oyunlardan sonra kendinizi çocuğunuza daha yakın hissedeceksiniz ve birbirinizin içindeki en yüksek potansiyeli çıkarmış olacaksınız.

Kahkahayı içinde barındırır.

Bağlanma temelli oyunlarla çocuklarınıza gülmeyi değil, onlarla ile birlikte gülmeyi öğreneceksiniz. Kahkaha gerginliği, endişeyi ve öfkeyi azaltır.

Hem çocuğunuzun hem de sizin girişimde bulunduğunuz oyunlardır.

Çocuğunuz, bağlanmayı güçlendirecek oyunları oynama girişiminde bulunabilir, bu aktiviteler onun bu davetini fark etmenize yardımcı olabilir. Etkinlikleri, belli bir disiplin problemini çözmek yada çocuğunuza zor zamanlarda yardımcı olmak için siz de başlatabilirsiniz.

Özel bir malzeme gerektirmez.

Bağlanmayı güçlendirici oyunların en büyük avantajı serbest ve masrafsız olmasıdır. Etkinliklerin çoğunda herhangi bir malzemeye gerek yoktur, ama bazı oyunlar evinizde hali hazırda olan oyuncak ve eşyaları (bebek, yastık, vb.) içerir. Bol ten teması hissettirir.

Her yerde ve her zaman oynanabilir.

Bu aktiviteleri banyoda, arabada, parkta, doktorunuzun ofisinde, yada uyku vaktinde yapabilirsiniz.

Tanıdık etkinlikleri içerir.

Ce-ee oyununu oynarken çocuğunuz bir aslan gibi kükrerse korkmuş gibi yapın, yada kardeş kıskançlığı ile baş etmek için bir oyun bulun, böylece zaten bağlanmayı kuvvetlendirici oyunları uyguluyorsunuz demektir.

Bağ Odaklı Oyun Ne Değildir?

Yumuşak disiplin demek değildir.

Bağlanmayı kuvvetlendiren oyunlar, sizin sınır koymanıza ve sık rastlanılan disiplin problemlerini çözmenize yardımcı olur. Çocuğunuz, iş birliği yapmaya daha istekli hale gelecek ama şımarık olmayacak yada hayattaki her şeyi eğlence odaklı olmalı diye düşünmeyecektir.

Çocuklara agresif olmayı öğretmez.

Buradaki bazı oyunlar, çocukların fiziksel olarak aktif olmasını destekleyecek ama çocuklarınızın daha öfkeli veya hiperaktif olmasına sebep olmayacaktır. Aksine çocuğunuzun daha sakin, yumuşak, şefkatli ve uzlaşmacı olmasını sağlayacaktır.

Dalga geçme biçimi değildir.

Bu tarz oyunlar, çocukların kendilerine ve duygularına saygı gösterir. Çocukları hiçbir şekilde küçümsemez, kapasitesiz yada yetersiz hissetmelerine neden olmaz. Bunun yerine, çocuğunuzun özgüvenini pekiştirir.

Rekabeti içinde barındırmaz.

Geleneksel oyun ve sporların aksine bu oyunun kazanını yada kaybedeni yoktur. Bu oyunlarda esas olan herkesin iyi vakit geçirmesi ve kimsenin kaybetmiş hissetmemesidir. Oyun boyunca herkes kazanır.

Belirli kuralları yoktur.

Bu aktiviteler günden güne değişebilir. Siz ve çocuğunuz, buradaki oyunları farklılaştırıp kendi versiyonunuzu yaparak keyifli hale getirebilirsiniz. Sizin icat ettiğiniz oyunlar, aile geleneğinizi eşsiz hale getirebilir.

Oyun Önerileri

Bebekliğe geri dönüş oyunları

Eğer çocuğunuz izin verirse, oyun içinde altına bez takıp sanki bebekmiş gibi davranabilirsiniz. Onu bebek gibi sallayın, mama verin, şarkı söyleyin, ve ce-ee gibi oyunlar oynayın. Bu oyun, her zaman şefkatli bir kabullenme hissi ile yapılmalıdır, dalga geçer veya iğneleyici bir şekilde olmamalıdır. Eğer bebeğiniz güvenilir bir şekilde bebekliğine geri dönebileceğini ve sizin onu büyümek için zorlamadığınızı hissederse, büyümek için gerekli olan duygusal gücü kazanacaktır.

Hayali Oyunlar

Oyuncak bebek veya peluş hayvanlar, büyük bir lazımlık, bez, külot, ve kahverengi top hamurlar yada killer alın. Çocuğunuzun oyunu başlatmasına izin verin ama oyunun içine dahil olun. Çocuğunuzun tek başına oynamasını beklerseniz, çocuğunuz olumlu gelişme göstermez. Eğer çocuğunuz oyunu başlatmazsa, siz lazımlığı yere koyup bebeğin yada peluş oyuncağın çişini yada kakasını yapması gerektiğini söyleyin.

Eğer çocuğunuzun kakasını yapmaktan korktuğunu düşünüyorsanız, oyuncak bebek lazımlıktayken korkuyormuş gibi oynatın. Oyuncak bebeğin kitabın üstüne yada çamaşır sepeti gibi olmadık yerlere tuvaletini yaptırabilirsiniz. Hedef çocuğunuzu güldürmek. O güldükçe, tuvaletini yapmamasının altında yatan korkuları ve gerginliği çözülecektir.

Rol değişimli oyunlar

Eğer çocuğunuz kardeşine agresif bir şekilde davranıyorsa, küçük olanı korumak için davranışını durdurmanız gerekecektir. Bunu güç dengesini değiştiren oyunlar ile yapabilirsiniz.

Örneğin, çocuğunuz ile yastık savaşı yapın ve sizi devirmesine izin verin. Onun tarafından devrilmeyi abartılı bir şekilde canlandırın ve gülmesine imkan verin. Onun tarafından, düşürülmeye, kaldırılmaya hatta sizi yerde döndürmesine izin verin. Çocuğunuzun, kardeşi ile bir takım olarak, yastık savaşında sizi devirmesine fırsat tanıyın.

Uzlaşma desteği veren oyunlar

Eğer çocuklarınız bir oyuncağı paylaşamıyorsa, iki seçeneğiniz var. Çocuklarınız ile uzlaşmaya gidebilirsiniz veya sizin belirlediğiniz oyunlara katılımını sağlayabilirsiniz. Uzlaşma yöntemi, çatışmayı sona erdirmek için paylaşılamayan oyuncağı kısa süreli kaldırmak ve iki çocuğunuzun nasıl oynamak istediğini ve ne hissettiğini anlatmalarını teklif etmek ile başlar. Çocuklarınızın duygularını onlara söyledikten sonra, onların çözüm yollarını düşünmelerini destekleyin, bu sırada kendi çözümlerinizi söylemekten kendinizi alıkoyun. Çocuklar, genellikle çok yaratıcı ve orijinal çözümlerle gelirler. Çok küçük yaştaki çocuklar, sıra ile oyuncak ile oynama, ortak bir oyun bulma ya da başka bir şeyle oynama gibi uzlaşma çözümleri için bir yetişkine ihtiyaç duyabilir.

Saklambaç, Ama Biraz Farklı

Bebeğiniz 6. ya da 7. aydan itibaren desteksiz olarak oturmaya başlayabilir. Artık istediği eşyaya uzanan ve oturarak oyun oynamaya başlayan bebeğinizle bu oyunu oynayabilirsiniz. Bebeğinizin doğuştan meraklı yapısını bir oyuna çevirebilirsiniz. Bir oyuncak seçerek bebeğinizle oynamaya başlayın ve bir süre sonra oyuncağı bir örtünün altına saklayın. Bebeğinizin, etrafındaki eşyalara uzanarak oyuncağı aramaya başlamasının ardından siz de sözlerinizle onu cesaretlendirin. Oyuncağı bulduğunda ise şaşırmış bir ifade takının ve aferin demek yerine “Aa, oyuncağı buldun” gibi durumu anlatan bir cümle kurun.

“Ayna Ayna Söyle Bana”

Bebekler kendilerini aynada görmekten hoşlanır. 18 aylık olana kadar da bunun kendi yansımaları olduğunu anlamazlar. Şapka, gözlük ya da eğlenceli bir aksesuar takıp ayna karşısındaki bebeğinizin yanına geçin. Onu güldürebilecek taklitler yaparak eğlenmesini sağlayabilirsiniz.

Taklitlerle Geliştirin

Bebekler, kelimeleri kullanmayı öğrendikleri zamana kadar sesler çıkarmaktan ve bunların taklit edilmesinden hoşlanırlar. Bu hareket, onların iletişim dilini öğrenmelerine yardımcı olur. Siz de bebeğiniz bir ses çıkardığı zaman onu taklit edin ve devamında farklı seslerle size cevap vermesini bekleyin. Bu şekilde hem bebeğinizin dil gelişimine katkıda bulunmuş olursunuz hem de kendisinin dinlendiğini fark ederek güven içerisinde hissetmesini sağlarsınız. Bu güven hissi de anne bebek bağı oluşturmanıza yardımcı olur.

En Kıymetli Bağ Destekli Oyunlar: Geleneksel Oyunlar

– Fış fış kayıkçı

– Berbercilik / Kuaförcülük

– Masaj yapma + saç tarama

– Kutu kutu pense

– Parkur yapıp zıplama / Survivor gibi

– Atçılık

– Saklambaç

Oyunlarınızı şekillendirirken artık bu kıstaslara önem vermenizi önerebilirim. En etkili oyun, oyuncak ya da kural olmadan aileyi birbirine bağlayan fikirlerden çıkar.

1 Haftalık Bağ Odaklı Oyun Plan Önerisi

Pazartesi: Mutfakta ellerinizle beraber, ikinizin de elinin değdiği böyle birbirinize unla şakalar yaptığınız bir hazırlık süreci ile kek yapın.

Salı: Siz, eşiniz ve çocuklar can acıtmayacak şekilde birbirinizi kurdele ile birbirinize bağlayın. Bu halde iken ayakta dans edin.

Çarşamba: Evi bir park ya da kamp haline çevirin. Yastıklar, çarşaf, çubuklar, yiyecekler vs. Sadece hayal gücü konuşsun o anlarda.

Perşembe: Kocaman bir leğen alın (evde vardır) içini bol su ile doldurun. İçine de gıda boyası damlatın ve rengini değiştirin. Gıda boyası yoksa un serpin biraz. Berrak bir renk olmaması amacımız. Hepiniz suyun içine ellerinizi sokun. Önce ellerinizi okşayın ve tanıyın. Yüzük varsa onu tanısın, yara varsa onu fark etsin vs. Sonra oyunu tanıtmak için ellerini yavrunuz suyun içine soksun ve siz de ardından ellerinizi içinde yakalamaya çalışın. Sonra da aynısını o size yapsın. Bunu uzun bir süre oynayın. Bol temas olsun aranızda. Ellerdeki yüzüğü ya da yarayı tanımak, basit bir aşama değildir. Her detay, bütün parçayı görmek için bir adım unutmayın.

Cuma: Beraber ilk doğduğu andan itibaren bebeklik fotoğraflarının olduğu bir albüme bakın ve vücut bölgelerini göstererek “Ne kadar büyümüş benim bebeğim” gibi bir çocuksu ses tonuyla akşamınızı renklendirin. Bu sohbet etme anında tatlı bir yiyecek de tüketebilirsiniz ya da fonda en çok sevdiğiniz şarkıyı çalabilirsiniz. Mekan, zaman, anı kodlaması için ses ve tat duyuları zihinde hipokampus alanında birikecek. Hani hep zihnimizde bir şarkı çalınca bizi bazı anılara götürür ya, işte bunu aile içinde mutlu anılar için de kullanın.

Cumartesi: El kuklaları ile tiyatral çalışmalar yapın. (Örn: Elinizde sanal bir olta olsun ve yavrunuzu balık gibi avlayarak kocaman sarılma ile denizden kurtarmak.)

Pazar: Taklit yapacağınız karakterler belirleyip, farklı duyguların üzerinde durabileceğiniz bir ortam oluşturun. El kuklası, benim gibi yürü, sessiz sinema başlıklı oyunlar tam olarak bu gruba girebilir.